Follow my blog with Bloglovin FINANCE: #Sijoitussäästötili #osakesäästötili | Teljänneito

FINANCE: #Sijoitussäästötili #osakesäästötili

Tämä lauantai päivä taitaa olla tämän viikon ensimmäinen hetki kun minulla on hetki aikaa rauhassa juoda kupponen kahvia ja palata tänne blogin puolelle. Meillä on ollut muutamana iltana kiireitä, keskiviikkona meillä oli Taloudellinen mielenrauha-tilaisuus naisille ja torstaina juoksin Runfestissä kollegojeni kanssa - maaliin päästiin vaikka lenkkeily on lievästi sanottuna jäänyt melko vähälle viime aikoina ;)

Minun oli tarkoitus tehdä postaus meidän valmiista makuuhuoneen vaatesäilytysratkaisusta/open closetista, mutta eksyin lueskelemaan tällä viikolla tehtyjä kommentteja koskien tulevaa sijoitussäästötiliä. Ajattelin, että ehkä teitäkin kiinnostaa jutut sijoitussäästötilistä?
Ja vaatesäilytyksestämme kiinnostuneet - ei hätää, lupaan tehdä siitä postauksen myöhemmin! :DMikäs tämä sijoitussäästötili sitten oikein onkaan? Pitääkö tätä odottaa ennen kuin kannattaa lähteä sijoittamaan tai vaikeutuuko säästäminen jotenkin?
Sijoitussäästötili on tämän viikon ollut puheenaiheena mediassa hallituksen budjettiriihen jälkeen ja osakesäästötili otetaan käyttöön vuonna 2020. Tämä on mukava uutinen piensijoittajille ja sen tarkoituksena on innostaa meitä suomalaisia sijoittamaan pörssiosakkeisiin enemmän. Tästä löytyy vastauksia siitä, miten tuleva osakesäästötili toimisi.
Ja kyllä: sijoitussäästötili, osakesäästötili, sijoitustili - samasta asiasta puhutaan vielä tässä vaiheessa vain eri nimillä, mutta se varmasti yhtenäistyy ajan kanssa.
Tililtä verotettaisiin pörssiosakkeista saadut osingot ja voitot vasta varoja tililtä nostaessa. Toisin sanoen, uudelleensijoittaminen tapahtuisi tilin sisällä verotta. Aiemmin veroa on maksettu näistä vuosittain (yli 1000 euron) 30% tai 34%. Tämä auttaa nimenomaan piensijoittajia, sillä katoksi on määritelty 50.000 euroa. Mediassa on ollut pohdintaa myös uuden sijoitustilin huonoista puolista, kuten huoli veronmaksun pienenemisestä ja sijoittamisen lykkääntyminen/jäätyminen vuosilla eteenpäin. Vaikka käyttöönotto onkin vasta vuonna 2020 en ainakaan itse lykkäisi sijoittamista vuosia eteenpäin, sillä kuten niin useasti ennenkin olen maininnut, tulisi säästäminen ja sijoittaminen aloittaa viimeistään nyt. Kiva kun Suomeenkin tuodaan vastaavanlainen sijoitusporkkana kuin muissa pohjoismaissa on käytössä tai tulossa.


Olisi kiva kuulla jos tämä uutinen on herättänyt teissä ajatuksia koskien osakesijoittamista, varsinkin jos sinulla ei aiemmin ole ollut osakkeita salkussasi: kannustaako tällainen lainkaan aloittamaan sijoittamisen tai onko tämä edes jollain tasolla taas herättänyt ajatuksiasi sijoittamisesta? Siitä on jo jonkin verran aikaa kun viimeksi kirjoitin omasta sijoittamisen aloittamisesta ja olisi kiva kuulla, miten teille sijoittajanaisille tai sijoittamisesta haaveileville sen jälkeen kuuluu?

Nyt laittautumaan iltaa varten, luvassa on ystäväni synttärijuhlat!4 comments

 1. Nimeksihän päätettiin ainakin tässä vaiheessa osakesäästötili, ei sijoitussäästötili. Turha sekoittaa pakkaa käyttämällä väärää termiä, kun tili ei mahdollista muita sijoituksia.

  Ok vaihtoehto varmasti aloittelevalle sijoittajalle, ja itsekin voisin harkita tilin avaamista arvo-osuustilin rinnalle. Toivottavasti myös pankit ym määrittelevät osakesäästötilien kaupankäynti -ja säilytyspalkkiot sellaisiksi, että pientenkin summien sijoittaminen on järkevää. Nykyisellään läheskään kaikkien hinnastot eivät ole piensijoittajaystävällisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Osakesäästötili, sijoitussäästötili, sijoitustili - nimiä käytetään vielä tässä vaiheessa mediassa ristiin, mutta osakesäästötili on kieltämättä parhaiten kuvaava nimi. Lisäsin vielä #osakesäästötilin otsikkoon ;)
   Minun käsittääkseni tilin saa avata kuka tahansa, vaikka nykyinen ao-tili olisi yli tuon osakesäästötilin maksimin, joten varmasti avaaminen kannattaa. Vanhoja osakkeita ei tilille voisi siirtää, pelkästään rahaa. Kyllä, toivotaan, että kaupankäynti- ja säilytyspalkkiot löytävät sopivan tason myös tämän osalta sitten v2020.

   Delete
 2. Pliis, konkreettisia esimerkkejä tästä vielä lisää! Nää termit ja systeemit kiinnostaa mutta on vielä ihan vieraita

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässä ajan myötä varmasti konkretisoituu ja tärkeintä mielestäni on se, että asiasta kiinnostutaan ja rohkeasti otetaan selvää :) Oletko tällä hetkellä säästänyt rahaa tilille, rahastoihin tai osakkeisiin? Ero nykytilanteeseen verrattuna osakkeisiin voisi sitten sijoittaa sen tulevan sijoitustilin kautta ja tehdä osakkeilla kauppaa, eli myydä ja ostaa myös osinkotuloilla tilin sisällä. Tilille voi varmasti tallettaa vaikka kuukausittain rahaa siihen 50.000 euroon asti.
   Tässä kohtaa en vielä tiedä jos käytännössä sijoitustilin lisäksi edelleen käytetään arvo-osuustiliä sitten varsinaisille osakkeille, mutta se varmasti selviää. Tällaista esimerkkiä vm itse käyttää:
   "Asiakas on sijoittanut tilille 10 000 euroa, ja tilillä olevien osakkeiden arvo on noussut 100 000 euroon. Asiakas voi edelleen sijoittaa tilille 40 000 euroa lisää."
   Pörssisäätiön Sari Lounasmerti käyttää tällaista esimerkkiä:
   "Verokohtelu sama kuin sijoitusrahastoissa nyt. Eli jos on laittanut tilille 100 eur, joka on kasvanut 120 euroon ja ottaa tililtä 12 euroa, on siinä tuottoa 2 euroa, josta vero 0,67 euroa."
   Oletan myös tässä vaiheessa, että tilin olisi järkevä avata myös lapsille. Kiva jos tämä kuitenkin herättää kiinnostusta ja saadaan tästä keskustelua :)

   Delete

Kiitos kommentista :)

© Teljänneito

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Professional Blog Designs by pipdig