Follow my blog with Bloglovin FINANCE: Sijoita kuin nainen - sijoitusurani + Live video | Teljänneito

FINANCE: Sijoita kuin nainen - sijoitusurani + Live video


Näin tulevan naistenpäivän kunniaksi sain haasteen kaupallisessa yhteistyössä Danske Bankin kanssa pohtia omaa sijoitusurani alkua. Pohdinnat sijoitusurastani täällä blogissa toimivat myös alustuksena Sijoita kuin nainen-Livekeskusteluun, jossa olen mukana Danske Bankin Facebook Livessä torstaina naistenpäivänä. Olettehan tekin kuulolla torstaina klo 16.30! Live-videoa pääset katselemaan täältä myös jälkeenpäin. 
Sijoitusurani alkoi vajaa kaksikymppisenä kun olin vakituisessa työssä it-alalla ja ensimmäinen oman kodin hankkiminen oli ajankohtaista. Siihen aikaan eläkesäästösopimukset olivat vielä tavalliset, joten päätin sijoitusneuvojan tuen avulla aloittaa kuukausittaisen sijoittamisen eläkepäiviä varten. Varovaisena aloittelijana valitsin korkosidonnaisen vaihtoehdon, sillä mielestäni kovin suuri arvonvaihtelu tuntui pelottavalta. Jälkeenpäin onneksi rohkaistuin ja muutin sen 100% osakesidonnaiseksi. Hyvä niin, sillä kertynyt summa on kaksinkertaistunut arvonnousun myötä.
Samoihin aikoihin aloitin myös rahastoihin kuukausittaisen sijoittamisen, tällä hetkellä minulla on muutamia eri rahastoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän globaalia rahastoa. Aloitin muutama vuosi sen jälkeen suorien osakkeiden oston melko varovaisilla summilla. Toisaalta, ei sitä sen enempää silloin ollut mitä sijoittaa. Säästäväisempi olisin toki voinut olla. Ensimmäiset osakehankinnat taisi olla Huhtamäki, Kone ja Sanoma ja näin jälkiviisaana en voi kuin todeta, että voi kunpa silloin olisin uskaltanut lähteä suuremmilla summilla liikkeelle.
Rahastoihin sijoitan kuukausittain edelleen, kun taas suoriin osakkeisiin sijoitan silloin kun mikä yritys milloinkin tuntuu sopivan hintaiselta. Lisään aina mobiilipankissa kurssilistalleni mielenkiintoisia yrityksiä ja seurailen niitä sitä kautta jos ne ei tunnu sopivan hintaisilta juuri kyseisellä hetkellä. 
Oma sijoitusurani lähti toisin sanoen käyntiin pitkällä sijoitushorisontilla ja muistan hyvin ensimmäisen sijoitustapaamiseni, silloin sain rohkeutta aloittaa sijoittamisen edes varovaisesti ja onneksi niin.
Aloittaminen tuntuu aina olevan se vaikein asia.Olkoon minun sijoitusurani opetustarina tässä kiteytettynä:

- Aloita viimeistään nyt ja aloita edes varovaisesti
- Keskustele rohkeasti, tyhmiä kysymyksiä ei ole
- Muuta liian varovaisesti aloitetut sijoitukset rohkeammaksi, älä jätä niitä liian varovaisia ratkaisuja vuosikausiksi unholaan, sillä aika on sijoittajan paras ystävä
-  Pidä pää kylmänä, ylianalysoinnin ja murehtimisen voi jättää muilleTässä siis hieman omasta sijoitusurani, näyttäisi siltä, että olen sijoitustyyliltäni melko tyypillinen nainen. No minkälainen nainen on sijoittajana? Huomenna pureudutaan Livessä tarkemmin siihen.

Tätä pohtiessa tuli samalla mietittyä mitä ja milloin haluan opettaa lapsellemme sijoittamisesta. Ehkäpä siinä olisi sopiva seuraava aihe tänne blogiinkin?

Keskustelu jatkuu tosiaan yhdessä Danske Bankin seniorstrategin Kaisa Kivipellon kanssa Facebook Livenä Naistenpäivänä Danske Bankin Facebook-sivuilla, toivottavasti pääsette mukaan minun ensimmäiseen Facebook Liveen!

Kuvat Carita Alfthan

Aikaisemmat Finance-aiheiset postaukset löydät täältä.

16 comments

 1. Kiitos tästä postauksesta, näitä on mukava lukea! Toki myöskin asu, sisustus, kosmetiikka yms postauksiasi, mutta pidän tästä suunnasta joka blogissasi on ollut näkyvillä, että joukoon mahtuu myös "asiapostauksia"!
  Minun on pakko myöntää etten ole itse jaksanut perehetyä sijoittamiseen juuri lainkaan, meillä mies hoitaa ne asiat. Kyse ei ole kuitenkaan siitä etteikö asia kiinnostaisi, pitäisi skarpata asian suhteenmutta ehkä asia on jollain tapaa jäänyt kun ei tiedä miten lähtisi liikkeelle/mistä tietoa hankkisi!

  Loppuun vielä kevyemmän aihepiirin kysymys; mitä meikkivoidetta mahdat käyttää? :) Katsoin instassa Turkuun suuntaamaltanne videolta ettämeikkisi näyttää todella kauniilta ja näissä kuvissa totean samaa!
  Aurinkoista loppuviikkoa ja kevään odotusta!! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtava kuulla, kiitos paljon palautteesta! Pidän itsekin siitä, että täällä blogin puolella puhutaan myös rahasta.
   Kyllä, ymmärrän hyvin, ettei tunnu olevan aikaa perehtyä johonkin tiettyyn, onneksi löytyy keskustelukavereita sitten kun sijoittamiseen haluaa perehtyä! Ehkäpä pidetään joku "tyyli ja talous"-ilta, jossa voidaan jutella näistä asioista :) Tärkeintä on vaan rohkeasti lähteä liikkeelle!

   Voi kiva kuulla, meikkivoiteet on aina hankala löytää! Käytän tällä hetkellä kombinaatiota Etsee Lauderin meikkivoiteesta ja Smashboxin meikkivoidetikusta, jotka näkyvät täällä: http://www.teljanneito.com/2017/12/happy-new-year-2018.html

   Kiitos samoin <3

   Delete
 2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Täytyy kuunnella FB Live jälkikäteen, kun en huomenna ehdi. Itse sijoitan pariin eri rahastoon tällä hetkellä suoraveloituksena, aloitin sen ottaessani asuntolainan pari vuotta sitten. Haluaisin muutenkin oppia sijoittamisesta lisää ja uskaltaa sijoittaa edes pieniä summia aluksi. Nyt opiskelijana en hirveästi pysty säästämään tai sijoittamaan, tällä hetkellä tavoite on säästää edes pieni puskurirahasto. Jos sitten taas työelämässä voisin puskurirahaston jälkeen alkaa harkitsemaan sijoittamista. :) Näitä postauksia voisit tehdä lisää, uskon, että aihe kiinnostaa monia ja meidän naistenkin olisi hyvä ymmärtää sijoittamisesta enemmän.
  - Kati

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun pidit postauksesta, palaute on todella tärkeää! Kyllä, ymmärtääkseni Liven voi katosa myös jälkikäteen, jännittää aivan kamalasti :D
   Suosittelen todella paljon olemaan rohkea ja aloittamaan juuri pienellä summalla, jotta asia tulee tutuksi. Sitten kun alkujännitys on poissa onkin paljon helpompaa.
   Kiitos kommentistasi ja lupaan, että raha-asioista puhutaan jatkossakin täällä blogissa! Ja tiettyja aiheita saa aina toivoa myös ;)

   Delete
 3. Lisää tällaisia toivotaan, lisäksi haluaisin kuulla sijoituslainan ottamisesta. Kiva tavata Livessä huomenna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista ja palautteesta, sijoitusasunnoista on aikaisemmin tullut postaustoiveita, mutta sijoituslainasta ei. Onko sinulla jokin tietty toive sen osalta?

   Delete
 4. "Muuta liian varovaisesti aloitetut sijoitukset rohkeammaksi, älä jätä niitä liian varovaisia ratkaisuja vuosikausiksi unholaan, sillä aika on sijoittajan paras ystävä" <- Jokaisen sijoitukset menee oman sijoitusprofiilin mukaan, jos on varovainen sijoittaja niin sitten on :) Huomioi esimerkiksi tällä hetkellä vallitseva markkinatilanne. Toivon, ettei kukaan ihan suoriltaan lähde netissä pyörivien sijoitusvinkkien perusteella sijoittamaan, vaan käyttää myös omaa harkintaansa ja perehtymistä asiaan. Sen takia tuota murehtimista ei todellakaan missään tilanteessa voi jättää muille, erikoinen ohje :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri näin, oma riskinsietokyvyn ja sijoitusprofiilin mukaan täytyy mennä.
   Tässä viittasinkin oman sijoitusurani alkujännitykseen, eli jos alle kaksikymppinen aloittaa eläkesäästämisen on sijoitushorisontti sen verran pitkä, että jopa todella varovaisen sijoittajan on järkevää sijoittaa osakesidonnaiseen mielummin kuin korkosidonnaiseen :)
   Tarkoistus tässä postauksessa on rohkaista kokeilemaan sijoittamista vaikka sellaisella summalla alkuun, että pelottavalta tuntuva asia(kuten sijoittaminen) tuntuisi tutummalta. Taidanpa lisätä vielä hieman tarkennuksia postaukseen ;)
   Moni aloittaa sijoittamisen nimenomaan tutustumalla itse netissä eri vaihtoehtoihin, tärkeintä on varmasti tehdä juuri itselleen sopivalla tavalla ja muistaa kuitenkin käyttää omaa harkintakykyä.
   Hyvin moni jännittää turhan paljon ja menettää yöunensa pienestäkin volatiliteetista, eikä juuri ymmärrä esimerkiksi markkinatilanteesta johtuvaa turbulenssia. Turha murehtiminen(eli ylianalysointi) on mielestäni ajan haaskausta elämässä ylipäätänsä, järjen käyttö ja analysointi ei :)

   Delete
 5. Erityisesti tuo lapselle sijoittaminen kiinnostaa, sillä se on kovin ajankohtainen aihe. Meillä tarkoituksena säästää reilun kuukauden ikäiselle esikoisellemme kuukausittain rahastoihin sekä sijoittaa silloin tällöin osakkeisiin. Itselläni on periaate, etten alle 1000 eurolla käy osakekauppaa kaliimpien kulujen vuoksi, mutta kulut pyrin huomioimaan myös rahastoa valitessa. Rahastojen juoksevat kulut kun ikävästi syövät korkoa korolle -efektiä :)

  ReplyDelete
 6. Se on erittäin mielenkiintoinen aihe, kerro jos on jokin toetty näkökulma josta haluaisit keskustelua tänne blogiin myös. Vähän alustin aihetta tässä aikaisemmassa postauksessa:
  http://www.teljanneito.com/2017/08/finance-lapselle-saastaminen-ja.html?m=1
  Suunnitelmanne kuulostaa hyvältä ja niin kuulostaa myös periaatteesi osakekauppojen osalta. Se ei toki tarkoita sitä, etteikö pienemmilläkin summilla tehdyt sijoitukset ole kannattavia. Rahastojen kulut toki ovat kuluja, mutta se rahaston nettotuotto( kulujen jälkeinen tuotto) on kuitenkin parempi kuin esim tilillä vuositolkulla makaava rahan tilanne. Olisiko siinä hyvä aihe, vähän avata eri vaihtoehtoja ja pohtia niiden hyviä ja huonoja puolia?

  ReplyDelete
 7. Talousaiheiset postaukset rokkaa! Mielestäni toimit mahtavana roolimallina kaltaisilleni parikymppisille naisille. Talousasioita on syytäkin miettiä jo tässä vaiheessa elämää ja on mahtavaa, että niistä saa lisätietoa juuri tällaisten blogien kautta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos palautteesta, haha harvemmin kuulen, että postaukseni rokkaa :D Juuri näin, parikymppisenä tulee pohtia omaa taloutta (muutenkin kuin sen oman kodin osalta) ja ilomielin kirjoittelen näistä aiheista enemmänkin jatkossa :)

   Delete
 8. Ei kovasti käyty läpi substanssia tai kuluaspektia? Melko tradenomidiibadaabaa oli, pahoittelut. Seksististäkin vielä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, olinkin aivan unohtanut vastata tähän! Tässä tarkoituksena oli kertoa hieman omasta sijoitusurastani ja kannustaa naistenpäivän kunniaksi naisia sijoittamaan. Kaipaamasi substanssia ja kuluaspektia löytynee sijoitusblogeista, voin halutessasi vinkata muutamia riippuen siitä, minkälaista sisältöä haluat. Naistenpäivän kunniaksi hieman seksistinen kirjoitus on varmasti ihan ok, varsinkin kun muutamaa miestä lukuunottamatta lukijani ovat naisia ;)

   Delete
 9. the definition of finances, as the system of the creation and usage of funds of cash sources on the level of phenomenon.Pożyczki Online

  ReplyDelete
 10. The standard situation with the investor-business visionary relationship is that an organization ought to be prepared for a leave procedure, try not to be select just to auction the organization. http://www.china-research.net/

  ReplyDelete

Kiitos kommentista :)

© Teljänneito

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Professional Blog Designs by pipdig