Follow my blog with Bloglovin Freezing days and thoughts about day care for our son | Teljänneito

Freezing days and thoughts about day care for our son

Täällä alkuviikko on sujunut kotoillen, lyhyistä koiralenkeistä paukkupakkasissa on selvitty hienosti pikkuisen kanssa. Kunnon talvivarusteet on onneksi pakko olla kunnossa kun joka päivä täytyy koiran kanssa käydä lenkillä, tässä ja tässä aikaisempia postauksia meidän pikkuisen talvivarusteista. Winter kitin käsienlämmitin on aivan  p a r a s t a  just nyt! 

Parasta just nyt taitaa myös olla perjantaina Bubbleroomin tilaisuudesta saatu ilmapallo, sillä se on viihdyttänyt meidän pikkumiestä jo useamman päivän. Mamma kiittää. Sidoimme ilmapallon kiinni Stokken sitteriin(joka on kiinni syöttötuolissa kuten kuvassa näkyy) ja siinä poikamme tyytyväisenä puuhastelee ilmapallon kanssa samalla kun itse saa nauttia kahvihetkestä sohvanurkkauksessa. Tuossa sohvalla näkyykin huivini/torkkupeitto, jonka arvonnasta kerroin tässä aikaisemmassa postauksessa. Ilmapallo on kauniin kukkakimpun lisäksi piristänyt meidän sisustusta ah niin keväisellä vaaleanpunaisella meidän muuten neutraalin sävyisessä kodissa.


Tänään ajatukset ovat pitkälti olleet päivähoidon ja hoitopaikkojen parissa. Päivähoito ja lapsen hoitopaikka on melko suuressa ja tärkeässä asemassa perheen arjessa ja se tulee olemaan myös meidän arkea elokuusta lähtien kun meidän pikkuinen on vuoden vanha. Viime viikolla tuli herralle 6 kk ikää ja tosiaan vielä puoli vuotta olisi tarkoitus olla kotona ennen töihin paluuta. 

Päiväkoti ja perhepäivähoito on kovasti puhuttanut mediassa viime aikoina, toisaalta tuntuu siltä, että vuosi toisensa jälkeen pohditaan näitä samoja asioita. Työntekijät ansaitsisivat todellakin parempaa vastinetta työlleen ja lisää hoitopaikkoja tarvittaisiin ainakin pääkaupunkiseudulla. Varmasti jokainen meistä toivoisi varhaiskasvatuksen toimivan juuri niin hyvin kuin sen pitäisi ja meidän kullannuppujen hoitajia ei nykyisellä palkkatasolla saada riittävästi. Voisi kuvitella, että tässä asiassa kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen tapahtuisi jossain kohtaa ja meidän osalta yllätyin kovasti, kun Helsingin kaupungilta ilmoitettiin, ettei meidän toivomaa hoitomuotoa ole edes olemassa tällä hetkellä.

Täällä Lauttasaaressa tilanne toivottavasti paranee muutaman vuoden sisään, mutta viime vuoden lopulla kun haimme hoitopaikkaa meille ilmoitettiin, ettei ruotsinkielistä perhepäivähoitoa ole olemassa saarella. Ei kunnallisesti eikä yksityisesti. Se pääsi yllättämään, sillä täällä meidän Drumsössä taitaa kuitenkin olla melko paljon lapsiperheitä ja muistaakseni Lauttasaaressa asuu heti Kulosaaren jälkeen eniten suomenruotsalaisia. Jättekiva.
Hoitopaikan osalta emme vielä ole saaneet vahvistusta, mutta samalla etsintä jatkuu, jospa onnistuisimme löytämään ruotsinkielisen perhepäivähoitajan läheltä. Vinkkejä tai kokemuksia hoitorinkistä tms otetaan mielellään vastaan!

Väliaikaisen hoitopaikan/lastenhoitajan osalta tuli myös tänään tutustuttua Helsingin tarjontaan, sillä huomenna aamulla olisi ollut tarvetta lapsiparkkiin, joka olisi auki jo 7.30 ja johon saa tuoda yli 6 kk vanhan vauvan. No, sellaistakaan ei näyttänyt löytyvän, joten täytyy jatkaa etsintää ja kertokaa jos teillä on hyväksi todettuja hoitajia tai keinoja myös väliaikaisen hoidon osalta :)


Lämpöä ja aurinkoa teidän viikkoon ♡
13 comments

 1. Me haettiin hoitopaikka meidän kahdeksankuiselle tytölle syksyksi ja on kamalaa seurata näitä päivähoitokeskusteluita! :'( Ei voi itse kotiinkaan jäädä... Hoitorinki tai joku vastaava olis kiva!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti saatte hyvän hoitopaikan tytöllenne :) En ole niin tarkkaan tutustunut tähän hoitorinki-mahdollisuuteen, mutta ymmärtääkseni ajatuksena on 3-4 lapsen itse kokoama ryhmä, jonka hoitaja hoitaa lapsia näiden omissa kodeissa. Täytynee tutustua tähän vaihtoehtoon vielä tarkemmin.

   Delete
 2. Oletteko aivan varma, että haluatte laittaa lapsenne noin pienenä hoitoon? Varautukaa moniin poissaoloihin töistä, päiväkodit ovat todellisia pöpöpesiä. Ensimmäisinä vuosina lapset sairastavat kaikki mahdolliset ja mahdottomat taudit. 1 v on muutenkin tosi pieni päiväkotielämään. Itse koen, että lapsi on valmis päiväkotiin, kun osaa puhua ja kävellä.

  Ex-lto

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rakas äitini tuumasi samaa, että haluammeko varmasti lasta viedä hoitoon jo 1v vahnaha, ymmärrän hyvin ajatuksesi. Juuri siitä syystä haluamme alkuun perhepäivähoitajan, jonka ryhmä olisi neljä lasta, eli huomattavasti rauhallisempi meno kuin päiväkodissa. Poissaolot tulevat toki halusi tai ei, etukäteen en suostu niitä murehtimaan.
   Täytyy muistaa, että muissa maissa vanhempainvapaa on huomattavasti Suomen mammalomaa lyhyempiä ja kyllä ne lapset sielläkin pärjää :) kaikki on suhteellista.

   Delete
 3. Helsingin kaupungilla on lapsiperheiden kotipalvelu,josta voi tilata tilapäistä lapsenhoitoapua esim.hammaslääkärikäynnin ajaksi. Maksu määräytyy tulojen mukaan, mutta on max.noin 11e/h. Palvelua saa myös ruotsiksi (yksi tiimeistä on ruotsinkielinen). Myös Väestöliitolla on laadukas lasten kotihoitopalvelu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tiedosta, en ole aikaisemmin kuullut tästä lapsiperheiden kotipalvelusta, tilapäistä lastenhoitoapua tarvitaan kuitenkin välillä. Olen myös kuullut, että Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on tilapäisiä hoitajia. Meille tärkeintä olisi se, että löytäisimme sopivan hoitajan, jota voisi käyttää säännöllisen epäsäännöllisesti.

   Delete
 4. Olen samaa meiltä! että pienen lapsen paras paikka olisi olla kotona niin kauan kun lapsi täyttää 3v,jos vaan on mahdollisuus jäädä kotiin. Olen tyskennellyt perhepäivähoitajana 30 vuotta, ja mielestäni pieni ryhmä on paras mahdollinen paikka pienelle lapselle.Ja eivät saa pöpöjö niin paljon kun päiväkodissa missä on isot ryhmät, ja isoissa ryhmissä usein jotkut hiljaisimista saattaa jäädä syrjään.Sääli jos perhepäivähoitajat lakkautetaan. Om tytär sai olla kotona sihen saakka että aloitti eskarissa❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole itse asiassa edes koskaan miettinyt olevani kotona kunnes lapsi täyttää 3v. Minulle on jotenkin aina ollut selvää, että palaan takaisin töihin mammaloman jälkeen. Ja käytännössä kesä tulee väliin vielä lisäksi, joten mammaloman lisäksi tulee 2kk lisää aikaa kotona. Kai sekin on suhteellista, että milloin on mahdollista ja milloin ei. Tavallaan kai se olisi mahdollista, mutta en ehkä koe sen olevan minun juttuni. Kävin itse asiassa tänään töissä käymässä uudella toimistollamme ja odotan innolla elokuuta! :)
   Juuri pienempi ryhmä perhepäivähoitajalla olisi mielestäni sopiva, isompi ryhmä voi olla hyvä idea sitten vanhemmalle lapselle. En usko, että perhepäivähoitajat lakkautetaan, mutta tällä hetkellä ei meidän alueella tarjota niitä på svenska.

   Delete
 5. Toivottavasti löydätte sopivan hoitopaikka pikku miehelle��sääli että mummu on niin kaukana❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi mommo pitäisi kyllä olla lähempänä! <3

   Delete
 6. Hei!
  Älkää missään tapauksessa laittako vuoden vanhaa päiväkotiin, perhepäivähoitaja on paras paikka hoitoa ajatellen. Meillä poika meni hoitajalle 2-vuotiaana ja siirtyi päiväkotiin 4,5-vuotiaana ja tykkäsimme kovin siitä järjestelystä.
  -Tarhantäti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saa nähdä löytyykö sopivaa rauhallisempaa hoitopaikkaa nyt elokuussa kun poikamme on 1v vanha, jos ei löydy niin täytyy toivoa, että päiväkotipaikka löytyisi läheltä. Kiva kun saitte juuri teille sopivan järjestelyn tehtyä! Tiestikö alusta asti, että haluat olla kotona pidempään?

   Delete
 7. Meidän esikoinen meni hoitoon 1 v 5 kk ikäisenä ja oli siihen oikein valmis. 1 v olisi voinut varmasti mennä mutta tuo 5 kk lisää kesän yli toi vahvuutta puheeseen, kävely sujui jo 11 kuukautisesta. Saatiin paikka onneksi hyvästä päiväkodista, Espoossa ei ollut toivoakaan perhepäivähoitajasta. Enkä sitä lopulta olisi halunnutkaan kun sitten aina hoitajan poissaolojen sattuessa olisi joutunut vieraaseen varahoitoon. Tytär on nyt 4 v ja ollut päiväkodista poissa vajaan 3 v aikana 3 tai 4 kertaa eli ei ne taudit aina niin leviä, paljon on vastustuskyvystä ja mielestäni lapsen ensimmäisten vuosien ravitsemuksesta kiinni millaista immuniteettia se tukee. Toki tässä on meillä ollut kertakaikkisen mahtava tuuri mukana! Itse en ole ollut kertaakaan poissa töistä hänen takiaan vaan tarvittavat kotipäivät on hoitunut osittain etänä ja osittain sitä vastuuta miehen kanssa jakaen (mies yrittäjä, minä johtavassa asemassa). Ja ei, tukijoukkoja ei meilläkään ole lähellä.

  Itse olin kotona vuoden esikoisen kanssa (josta viimeisenä 3 kuukautena tein jo vähän töitä, muuten olisi varmasti alkanut kaatua seinät päälle) ja mies 5 kk. Nyt odotetaan toista, joka tulee olemaan vuoden päästä syksyllä n. 1 v 2 kk ja menee silloin hoitoon jos kaikki menee hyvin. Itse aion olla tällä kertaa kotona 7 kk syntymän jälkeen ja mies 6 -7 kk + kesäloma, hän viihtyi viimeksikin paremmin kotona, joten jää nyt hieman pidemmäksi aikaa. Ja toki koskaan näitä ei voi täysin suunnitella jos tulee ongelmia, siihen varaudutaan sitten ja muutetaan suunnitelmia, no doubt about it. Minulle etsitään nyt sijaista työnkiertomahdollisuutena, koska olen niin vähän aikaa poissa. Koin nämä meille parhaiksi ratkaisuiksi, monen ystävän 2-3 vuotiaana hoitoon mennyt lapsi on kokenut paljon enemmän sopeutumisvaikeuksia. Meillä niitä ei ole juurikaan ollut ja päiväkoti on aivan ihana ja opettavainen. Me osallistumme myös päiväkodin toimintaan aktiivisesti ja pyrimme pitämään hyvää yhteistyötä yllä.

  Tsemppiä paikan löytämiseen, se on niin tärkeä osa lapsen arkea, että siihen kannattaa panostaa todella ja pitää yhteyttä aktiivisesti hoitajiin ja olla heidän apunaan ja tukenaan tarvittaessa.

  ReplyDelete

Kiitos kommentista :)

© Teljänneito

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Professional Blog Designs by pipdig